• Acasa
  • Despre Noi
  • Centrul Media
  • Produse
  • Contact

tagline

ARTICOLE PRESARECLAME PRESAresponsabilitate_sociala

Materialele din fibra de sticla deco - mandria birourilor din aeroportul de la Munchen

26,000 m2 în Terminalul 2 al aeroportului din München

Consolidează pereţii, sunt ecologice şi oferă maximum de varietate a designului: materialele din fibră de sticlă déco dovedesc o serie de însuşiri atât practice, cât şi estetice. Lucrul cu ele a devenit acum joacă de copii. Proiectul, Aeroportul München, Terminalul 2 a demonstrat faptul acesta, cu peste 26.000 de metri pătraţi acoperiţi în timp record.

Materialele din fibră de sticlă déco reprezentau, cu ani în urmă, mai mult o decizie raţională. În ziua de astăzi, pentru mulţi arhitecţi, ingineri şi zugravi, acoperitul pereţilor reprezintă o problemă delicată, în care se implică afectiv. Căci, până la urmă, materialele din fibră de sticlă déco aduc nu numai o contribuţie functională, dar şi una vizuală, pentru un spectru larg de clădiri. Sunt disponibile în cele mai variate texturi şi, alături de culori şi tehnici de zugrăvit neconvenţionale, oferă o notă extravagantă. Indiferent dacă este vorba de Royal Residence din Stockholm sau de cazinoul din Monte Carlo, materialele din fibră de sticlă déco sunt la modă, fiind folosite din ce în ce mai des în construcţii prestigioase. Un alt motiv ar fi faptul că lucrul cu ele este mai uşor decât cred majoritatea oamenilor. Aeroportul din München demonstrează acest lucru.

26.000 de metri pătraţi au fost acoperiţi cu materiale din fibră de sticlă déco doar în birourile Terminalului 2 - cu puţin timp înaintea inaugurării acestui complex, în iunie 2003. Antreprenorii au fost cele două companii care foloseau terminalul, Deutsche Lufthansa AG si Flughafen München GmbH (FMG). Pentru a executa proiectul, a fost numit biroul Gersthofen al companiei Heinrich Schimdt Malerwerkstätten. Echipa formată din patru oameni, constituită din maiştri zugravi şi zugravi, a lucrat numai două săptămâni pentru a acoperi toţi pereţii birourilor cu materiale din fibră de sticlă déco - deşi condiţiile nu au fost chiar favorabile executării rapide a contractului.

"Când am inspectat şantierul, am constatat că erau multe suprafeţe finisate, a explicat liderul proiectului, Markus Dobner, de la Heinrich Schmidt Malerwerkstätten. Daca am fi folosit sprayuri adezive, ar fi trebuit să acoperim toate aceste suprafeţe sau să le curăţăm mai târziu - în concluzie, foarte multă muncă".

Aşadar, zugravii au căutat metode de a lucra cu materialele din fibră de sticlă déco cât mai curat şi mai precis posibil. In acest sens, au fost informaţi de către Vitrulan despre noile materiale din fibră de sticlă déco activate cu ajutorul apei. Acesta este un material din fibră de sticlă déco unic, putând fi folosit fără a adăuga adeziv. Agentul de legătură este aplicat numai pe spate şi devine adeziv numai când este ud. Procesul poate fi realizat cu ajutorul unei maşini de lipit sau a unei maşini speciale pentru aplicarea apei asupra materialelor din fibră de sticlă déco.

"A fost ceva nou pentru noi şi, într-un timp scurt, s-a dovedit a fi soluţia ideală pentru construcţia Terminalului 2", spune Dobner. "În primul rând, ne-a scăpat de folosirea adezivului. În al doilea rând, nu a fost necesar să mascăm sau să curăţăm după aceea, ceea ce a însemnat mult timp economisit. Şi, în al treilea rând, a adăugat profesionistul, a scurtat timpul de montare dimineaţa, deoarece trebuia pregătită numai cantitatea de apă de care era nevoie în ziua respectivă".

Lucru rapid, costuri reduse

Noile tapeturi sunt de-a dreptul impresionante, fiind chiar uşor să lucrezi cu ele: după ce lungimile materialului au fost ajustate conform cerinţelor şi după ce apa a fost aplicată, trebuie lăsate să se odihnească între 5 şi 10 minute, în funcţie de design şi de temperatura camerei. Astfel, apa activează complet adezivul integrat. Următorul pas este să le fixăm pe pereţi. Întrucât cu materialele din fibră de sticlă déco distribuţia uniformă şi optimă a adezivului este garantată, bulele de aer sunt evitate. Pe parcursul fixării, materialele pot fi glisate fără nicio problemă, pentru a fi fixate corect. Acest lucru se întâmplă deoarece materialele din fibră de sticlă déco nu se întind când sunt ude şi, spre deosebire de tapeturile aşchiate sau tradiţionalele materiale neţesute, nu se umflă. Asta înseamnă că legăturile sunt absolut exacte. Materialul se fixează de perete doar după 20 de minute. În 7 până la 12 ore, materialul este complet uscat şi, apoi, în funcţie de tip, poate fi vopsit în două straturi. Muncitorilor de la Heinrich Schmidt Malerwerkstätten le-a trebuit numai o zi pentru a se obişnui să lucreze cu acest material, şi datorită manufacturierului care a demonstrat procedurile direct pe şantierul Terminalului 2.

Avantajele lucrului cu materialul se văd: pentru a fixa lungimile autocolante este nevoie de un singur om. Costurile de producere sunt reduse la minimum şi productivitatea zilnică este într-o creştere considerabilă.

Pentru Andreas Sander-Carquevelle, arhitect la Lufthansa şi Flughaffen München GmbH şi conducătorul proiectului Departamentului de Dezvoltare a Terminalului 2, doar materialele din sticlă déco au fost luate în consideraţie ca tapeturi, încă de la început. . , este modul în care Sander-Carquevelle descrie prima impresie făcută de tapeturile de înaltă calitate. Faptul că existase o experienţă cu acest material de construcţii la Terminalul 1 i-a întărit decizia.

Materialele din fibră de sticlă déco: tapeturi multifuncţionale

Ca şi Sander-Carquevelle, un număr din ce în ce mai mare de arhitecţi se alătură comunităţii fanilor materialelor din fibră de sticlă déco, fapt deloc surprinzător, având în vedere versatilitatea acestor tapeturi: datorită calităţii lor de consolidare, materialele din fibră de sticlă déco creează pereţi durabili şi rezistenţi. Protejează împotriva găurilor din tencuială în clădirile noi şi acoperă crăpăturile fine în cele mai vechi. Sunt indispensabile mai ales atunci când există fluctuaţii de temperatură şi suprafeţe inegale. Rezistă foarte bine pe pereţii aflaţi sub presiune datorită condiţiilor atmosferice şi se dilată foarte puţin. .

În mod cert, pereţii acoperiţi cu materiale din fibră de sticlă déco sunt mai trainici. Spatele scaunelor, colţurile birourilor sau chiar mutarea unui întreg birou vor cauza mult mai puţine stricăciuni. Orice fel de muncă poate fi îndeplinită fără nicio problemă. Chiar şi materialele fragile, cum ar fi cofrajul în care se toarnă mortarul din ghips, se transformă în pereţi solizi şi oferă o gamă mai variată pentru design, "reducând costurile curente", explică Sander-Carquevelle.

Calculele efectuate de către Alianţa pentru Promovarea Materialelor din Fibră de Sticlă Déco, formată la iniţiativa unor renumiţi producători de vopsele, arată că posibilitatea unui cost de producţie mai mare s-ar compensa prin manipularea rapidă şi protecţia pe termen lung a materialelor din care sunt construite clădirile. Pe lângă aceasta, materialele din fibră de sticlă déco impresionează prin posibilităţile de renovare de înaltă clasă: ele pot fi zugrăvite de maximum 10 ori, fără a afecta aspectul vizual al texturii - mult mai frecevnt decât tapeturile convenţionale. Şi această calitate poate reduce costurile şi demonstrează cât de economice sunt materialele din fibră de sticlă déco.

În combinaţie cu vopseaua potrivită, materialele din fibră de sticlă déco pot fi curăţate, dezinfectate si decontaminate. Chiar şi agenţii de curăţare agresivi pot fi utilizaţi. Aşadar, materialele din fibră de sticlă déco sunt uşor de curăţat şi, datorită şi acestui fapt, se folosesc în zonele cu trafic intens, cum ar fi restaurantele, hotelurile, grădiniţele, şcolile, spitalele, universităţile sau birourile. Aceste tapeturi oferă, totodată, protecţie împotriva focului. În ciuda proprietăţilor de construcţie excelente, materialele din fibră de sticlă déco de înaltă calitate nu necesită aditivi chimici periculoşi. Acest lucru a fost confirmat recent de către Oko-Tex, care, după efectuarea complexului test Standard 100, a plasat materialele din sticlă déco în topul ierarhiei şi a acordat premiul Oko Tex-Signet pentru siguranţa în textile - singurul material textil pentru acoperit pereţii. Materialele din fibră de sticlă déco de o calitate superioară fac parte din categoria şi, cu siguranţă, cu greu poate fi găsit un tapet mai ecologic pentru interioare.

În mod paradoxal, există o concepţie greşită foarte răspândită, conform căreia materialele din fibră de sticlă déco dăunează sănătăţii. Originea acestui zvon poate fi explicată doar prin falsa legătură dintre sticla fibroasă şi materialele din fibră de sticlă déco>, a spus Michael Gebhardt, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Promovarea Materialelor din Fibră de Sticlă Déco. Cu toate acestea, materialele din fibră de sticlă déco nu sunt făcute din sticlă fibroasă, ci din fibre de sticlă, total inofensive, fiind prea mari pentru a fi inspirate în plămâni, pe cale aeriană.

"Magister Info", anul VI, nr. 51, februarie 2007

Sursa: Vitrulan Textilglas GmbH - Germany