• Acasa
  • Despre Noi
  • Centrul Media
  • Produse
  • Contact

tagline

ARTICOLE PRESARECLAME PRESAresponsabilitate_sociala

Materialele din fibra de sticlă deco - imbatabile în spitale

35,000 m2 folosiţi în spitalul aparţinând ordinului catolic Barmherzigen Brüder (Brothers of Mercy), în Graz

Sunt ignifuge, pot fi dezinfectate şi îşi păstrează aspectul plăcut mult timp: materialele din fibră de sticlă déco sunt cel mai des folosite în spitale. Recent, la spitalul Graz, aparţinând ordinului Brothers of Mercy, 35,000 m2 au fost utilizaţi pentru a decora pereţii. Ca un extravagant punct pe "i", logo-ul ordinului a fost inserat în materialele din fibră de sticlă déco.

Când arhiducele Maximilian Ernst, fratele Împăratului Ferdinand al II-lea, s-a rănit la braţ în 1615, a apelat la unul dintre cei mai faimoşi chirurgi ai acelor timpuri, Fratele Gabriel Ferrara, ce făcea parte din ordinul Brothers of Mercy. Tratamentul a avut succes. Drept mulţumire, fraţilor le-a fost permis să construiască un spital în Graz. Astăzi, spitalul beneficiază de 300 de paturi şi este considerat unul dintre cele mai faimoase spitale particulare din Austria, acoperind tot spectrul specializărilor, de la radiologie la medicină internă.

Pentru a garanta cel mai înalt nivel de îngrijire medicală şi pe viitor, ordinul Brothers of Mercy, sub conducerea Părintelui Prior, a renovat şi chiar a construit multe părţi ale clădirii actuale. Cel mai ambiţios proiect de până acum, o aripă de spital cu un design foarte modern, măsurând 9,000 m2, a fost terminat in noiembrie 2005. Doar construind în acest ritm, pot fi asigurate, în următorii ani şi facilităţile atât de necesare în acest moment.

Materialele din fibră de sticlă déco au fost folosite pentru a acoperi pereţii în aripa complet nouă. În total, au fost utilizaţi 35,000 m2 de materiale speciale din fibră de sticlă déco. Ca o trăsătura distinctivă, emblema ordinului Brothers of Mercy a fost ţesută în materialele din sticlă déco - o inovaţie de marketing care, până atunci, fusese adoptată numai de către companii, agenţii şi instituţii. Un strat de vopsea din latex de mătase i-a oferit finisajul potrivit. Cum toate camerele pacienţilor şi coridoarele au fost decorate cu această combinaţie de material şi vopsea, au fost alese tonuri calde şi nepretenţioase. Autorul planului de construcţie a clădirii a fost arhitectul Walter Geyer. Compania de zugravi şi décoratori contractată să lucreze cu materialele din fibră de sticlă déco a fost Graz Kovatschitz, din Graz.

Markus Jocham, architect consultant, a fost implicat în conceperea şi realizarea proiectului încă de la început. "După ce am discutat mai multe opţiuni, era clar pentru managementul spitalului că, într-un mediu atât de competitiv, materialele din sticlă déco vor rezista cu succes în timp", a explicat expertul. "Experienţa îndelungată cu aceste materiale ne-a arătat tocmai acest fapt. Din acest motiv, astăzi, un mare procent din spitalele actuale au sticlă déco pe pereţi". Doar prin folosirea materialelor din fibră de sticlă déco, "s-ar ţine seama în egală măsură şi de funcţionalitate, dar şi de aspect".

Mai ales în zonele aseptice, foarte sensibile, materialele din sticlă déco depăşesc convenţionalele învelitori pentru pereţi. Graz reprezintă un bun exemplu în acest sens. Folosite împreună cu vopseaua din latex de mătase, materialele formează suprafeţe curate şi etanşe. Toţi pereţii spitalului pot fi curăţaţi uşor şi rapid şi nu oferă microorganismelor un mediu propice dezvoltării. În plus, interioarele spitalelor pot fi acum frecate, dezinfectate si decontaminate. Pentru că sunt atât de uşor de curăţat si inofensive din punct de vedere ecologic, materialele din fibră de sticlă déco au depăşit de mult, ca grad de utilizare, faianţa, chiar şi în camerele de operaţie. Motivul ar fi acela că cimentarea faianţei formează o suprafaţă poroasă. Bacteriile şi viruşii găsesc, în spaţiile dintre bucăţile de faianţă, condiţiile ideale pentru germinare. Pe de altă parte, materialele din sticlă déco nu lasă spaţii şi sunt la fel de uşor de curăţat ca şi faianţa.

Mai mult, datorită nivelului ridicat de securitate oferit de aceste materiale, membrilor ordinului Brothers of Mercy nu le-a fost greu să aleagă utilizarea lor: adică, în combinaţie cu straturile potrivite de vopsea, materialele din fibră de sticlă déco sunt ignifuge şi au cel mai mare grad de rezistenţă împotriva focului. De asemenea, materialele de înaltă calitate din fibră de sticlă déco au reuşit acest lucru fără a se folosi aditivi ignifugi. "Chiar dacă aceste preparate chimice opresc focul, ele emană gaze foarte toxice. Tapeturile PVC pot garanta protecţie împotriva incendiilor doar prin procentul ridicat de clor.

Cu toate acestea, în cazul unui incendiu, s-ar elimina în mod inevitabil gaze dăunătoare, cum ar fi vapori de acizi clorhidrici şi dioxin. Astfel, tapeturile ar deveni un risc pentru sănătatea oamenilor", spune Jocham.

În acelaşi timp, funcţia unică de consolidare a materialului se dovedeşte foarte avantajoasă în zona clinică, pentru prevenirea daunelor permanente aduse structurii clădirii. Materialele din fibră de sticlă déco pot ajuta la prevenirea fomării, în timp, a crăpăturilor din tencuială. Totodată, dacă există fluctuaţii de temperatură şi suprafeţe inegale, materialele din sticlă déco sunt indispensabile. Fac faţă extrem de bine pereţilor aflaţi sub presiune şi nu se dilată deloc.

Testele au dovedit că, atunci când vine vorba de consolidare, niciun alt tapet nu se poate compara cu materialele din fibră de sticlă déco. O bucată de material de înaltă calitate din fibră de sticlă déco, cu lăţimea de 5 cetimetri, are o putere de întindere de 704 Newtoni. Pe de altă parte, un tapet obişnuit din vinil poate suporta doar 308 Newtoni, nici jumătate din puterea de întindere a materialului din fibră de sticlă déco. Un tapet aşchiat standard are puterea maximă de întindere de doar 98.5 Newtoni, dovedind astfel că, în afară de calitatea opţională, nu are nicio calitate funcţională..

"Cu siguranţă, tapetul cel mai rezistent din lume"

Datorită acestor proprietăţi fizice ale structurii, materialele din sticlă déco oferă pereţilor interni protecţie pe termen lung. Îndeosebi într-un spital, acesta este un aspect extrem de important. "Paturile sunt împinse, televizoarele şi echipamentele medicale instalate pe pereţi - toată lumea îşi poate imagina cât trebuie să îndure un tapet într-un spital", spune Jocham. "Tapeturile tradiţionale nu se dovedesc foarte eficiente cu aceste greutăţi fizice, iar consecinţele sunt crestături şi stricăciuni produse în tencuială". În schimb, materialele din fibră de sticlă déco oferă protecţie pe termen lung împotriva acestui fel de daune.

Durabilitatea lor nu numai conservă aspectul, ci reduce şi costurile. În mod normal, după 7, cel mult 15 ani, orice spital are nevoie de o renovare totală. Totuşi, cu materialele din sticlă deco, intervalul de timp dintre renovări se poate mări considerabil. "În esenţă, materialele din sticlă déco nu se strică niciodată. Este suficient să le vopseşti cu un strat până la 10 ori, fără să afectezi aspectul texturii. Chiar dacă un metru pătrat de tapet aşchiat costă doar intre 1.5 si 2 euro şi preţul pentru materialele din sticlă déco este în jur de 3 până la 6 euro, după câţiva ani, investiţia în tapeturile de calitate superioară îşi va fi dovedit deja eficienţa."

Rezistentă, durabilă şi economică - alături de numeroasele aspecte tehnice ale fibrei de sticlă déco, şi cele estetice reprezintă tot atâtea argumente pentru folosirea ei în spitale. Markus Jocham a adăugat: "Spitalul aparţinând ordinului Brothers of Mercy se numără printre spitalele particulare cu adevărat remarcabile ale Austriei. Din acest motiv, managerii, împreună cu Părintele Prior, au căutat un tapet care să demonstreze faptul acesta într-un mod surprinzător, dar discret". Astfel, logo-ul ordinului, o rodie, a fost ţesut în textura materialelor din fibră de sticlă déco. "Este ultima inovaţie de pe piaţă. Chiar şi acum, multe companii se întorc la acest tip de material, pentru a-şi încorpora sigla în designul pereţilor interni", explică Jocham. Ordinul Brothers of Mercy a fost total convins de rezultate. "Rodia reprezintă tradiţia medicală şi un simţ al calităţii. Am reuşit cu strălucire, dar discret, să integrăm acest logo în designul interior".

Compania locala de zugrăvit si decoraţiuni, însărcinată cu acoperirea pereţilor spitalului, nu a avut nicio problemă în timpul lucrului cu materialul. "Spre deosebire de tapeturile aşchiate sau cele neţesute, materialul din fibră de sticlă déco poate fi mişcat în timpul aplicării, fără probleme. Poziţia sa poate fi ajustată după cerinţă, datorită faptului că materialele din sticlă déco nu se întind când sunt ude. Astfel, încheieturile materialului pot fi potrivite exact", explică Jocham. Doar după 20 de minute, materialul se fixează de perete. În timp de 7 până la 12 ore, materialul este uscat şi poate fi zugrăvit cu vopsea din latex de mătase. Muncitorii din atelierul de zugravi au lucrat foarte bine cu materialul, ajutaţi fiind de demonstraţia teoretică şi practică oferită direct pe şantier. ,,Proiectul nostru în Graz ne-a arătat, încă o dată, că nu există produse mai de încredere pentru toate interioarele spitalelor, decât materialele din fibră de sticlă déco. Cu o gamă largă de tipare şi potenţial de design, din punct de vedere optic, toate dorinţele sunt îndeplinite", a conchis arhitectul consultant.

"Magister Info", anul VI, nr. 50, ianuarie 2007

Sursa: Vitrulan Textilglas GmbH - Germany